Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Σοφία Μάνου | «Ο χώρος της μουσικής μας αυτή την χρονική στιγμή έχει ανάγκη από ισχυρές προσωπικότητες»!

Πρόκειται για μία σημαντική ερμηνεύτρια της νεότερης γενιάς!

Η Σοφία Μάνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ludwigshafen της Γερμανίας. Η ενασχόληση της με τη μουσική ξεκίνησε στην ηλικία των έξι ετών, σπουδάζοντας φλογέρες και πιάνο στην «Musikschule Ludwigshafen», ενώ αργότερα σπούδασε και Ευρωπαϊκή μουσική.

Από το 2000 που επέστρεψε με την οικογένεια της στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε η πορεία της στον χώρο, καθώς συμμετείχε σε πολλές συναυλίες αλλά και σε πολυάριθμες μουσικές παραστάσεις.

Τα τελευταία 2 χρόνια συνεργάζεται με την ορχήστρα «Κανών» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ πρόσφατα παρουσίασε το νέο της αφιερωματικό άλμπουμ με τίτλο «Σοφία Βέμπο – Η φωνή που νίκησε τον φασισμό»!

Γνωρίστε την καλύτερα παρακάτω…

Καλησπέρα Σοφία… χαιρόμαστε πολύ που σε φιλοξενούμε στο tralala.gr, ειδικά μία τέτοια μέρα!

Καλησπέρα… κι εγώ είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη!

Η πρώτη σου δισκογραφική απόπειρα είχε την υπογραφή μουσικά του Στέφανου Κορκολή και στιχουργικά του διδύμου Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και Πάνου Φαλάρα. Τι αποκόμισες από αυτήν τη συνεργασία;

Ξεκίνησα στη δισκογραφία με τις καλύτερες προδιαγραφές και ομολογούμενος έμαθα πολλά συμμετέχοντας σε αυτό το single. Ο Στέφανος Κορκολής είναι ένας πολύ ταλαντούχος συνθέτης και θεωρώ μεγάλη τιμή το ότι συνεργάστηκα μαζί του. Μου έκανε την μεγάλη τιμή να τραγουδήσω και στη μουσική που έγραψε για τον θεσμό των “Special Olympics”και τον ευχαριστώ θερμά για την αγάπη και την εκτίμηση που μου έδειξε τότε.

Έχεις συνεργαστεί αρκετές φορές με την ορχήστρα «Κανών» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σε εμπνέει η εκκλησιαστική μουσική;

Η Ορχήστρα «Κανών» ήταν ένα στοίχημα για όλους μας και σίγουρα μας χάρισε πολλές όμορφες στιγμές. Το ζητούμενο είναι να προάγεται η ελληνική μουσική. Πάντοτε αποδέχομαι τέτοιου είδους προσκλήσεις διότι αποτελούν ένα σπάνιο γεγονός στις μέρες μας.

Ας έρθουμε στην πρόσφατη δισκογραφική σου δουλειά όπου ερμηνεύεις δώδεκα από τα συγκλονιστικά τραγούδια της Σοφίας Βέμπο. Μίλησε μας λίγο γι’ αυτό το εγχείρημα.

Η πρόταση μου έγινε από το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γρεκός» το οποίο και επιμελήθηκε την παραγωγή του άλμπουμ. Συμμετείχαν 350 παιδιά όλων των ηλικιών καθώς και μια εξαιρετική ορχήστρα αποτελούμενη από κορυφαίους μουσικούς υπό την καθοδήγηση του σπουδαίου Ντίνου Γεωργούντζου, ο οποίος επιμελήθηκε και την ενορχήστρωση όλου του έργου. Θεωρώ πως η Σοφία Βέμπο είναι η κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια όχι μόνο επειδή επηρέασε σημαντικά το μετέπειτα ελληνικό τραγούδι, αλλά και για την μεγάλη προσφορά της στον Ελληνικό λαό και το Ελληνικό κράτος.

Ο μουσικός δρόμος που φαίνεται να ακολουθείς διαφοροποιείται κάπως από τις τάσεις της εποχής. Πιστεύεις ότι υπάρχει χώρος για τους νέους καλλιτέχνες που θέλουν να εκφραστούν διαφορετικά;

Ο χώρος της μουσικής μας αυτή την χρονική στιγμή έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη από ισχυρές προσωπικότητες, όπως αυτή της Βέμπο, ακλόνητες και αντίθετες με όλα όσα προβάλλονται και προωθούνται και φυσικά προσβάλλουν την αισθητική και τον πολιτισμό μας. Άλλωστε θεωρώ πως είναι η κατάλληλη στιγμή να αναθεωρήσουμε αναθεωρήσουμε τις προτιμήσεις μας στη μουσική.

Ποιες ήταν οι επιρροές που είχες ώστε να υπηρετήσεις τις συγκεκριμένες μουσικές επιλογές;

Επιρροή ενός καλλιτέχνη αποτελεί ότι τον περιβάλλει και φυσικά ότι τον απασχολεί. Παρατηρώντας τον κόσμο γύρο μου δεν θεωρώ πως υπάρχει πλέον περιθώριο για άσκοπα πράγματα και ειδωλοποιήσεις ανθρώπων χωρίς αντικειμενική αξία. Άλλωστε το βρίσκω λίγο αναχρονιστικό το να θεωρούμε πως η Ελλάδα μας έχει ζωντανό «star system» και αν με ρωτάτε προσωπικά εμένα μου φαίνεται και κάπως ανιαρό.

Πως φαντάζεσαι την πορεία σου στην εγχώρια μουσική σκηνή και τι θα ήθελες για το μέλλον;

Η πορεία μου μέσα στο χώρο της ελληνικής μουσικής μετρά πλέον 18 χρόνια, έξι δίσκους και δεκάδες συναυλίες και ζωντανές εμφανίσεις. Είμαι πολύ υπερήφανη που παρόλες τις δυσκολίες που προέκυψαν στην πορεία μου κατάφερα να συνεργαστώ με αξιόλογους ανθρώπους και να κερδίσω την εκτίμησή και την αποδοχή τους. Δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα όπου κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, ειδικά ο χορός ο δικός μας αυτή τη στιγμή βάλλεται από παντού. Ευελπιστώ να επανέλθουμε στην κανονικότητα να νικήσουμε τον κορωνοϊό ούτως ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις προγραμματισμένες συναυλίες της περασμένης χρονιάς. Πάνω απ’ όλα όμως εύχομαι να είμαστε όλοι ασφαλής και υγιής και να ανταμώσουμε ξανά δυνατοί και ενωμένοι!

 

 

 

Συνέντευξη & Επιμέλεια: Ελεάννα Καπάνταη

The post Σοφία Μάνου | «Ο χώρος της μουσικής μας αυτή την χρονική στιγμή έχει ανάγκη από ισχυρές προσωπικότητες»! appeared first on tralala.gr.



from tralala.gr https://bit.ly/2HCKJ7Q
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου