Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Βιογραφία | Φοίβος Δεληβοριάς

Γεννήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Καλλιθέα στις 29 Σεπτεμβρίου του 1973…. Έκανε μαθήματα κλασικής κιθάρας με τον Ορφέα Περίδη… Εκτός των καθιερωμένων ασκήσεων, ο Φοίβος παρουσίαζε και μερικά δικά του τραγούδια.

Μάζεψε κάποια από αυτά λοιπόν και το 1988 τα πήγε στο Μάνο Χατζιδάκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε ο Φοίβος ήταν μόνο 16 χρόνων!

Έτσι με τη βοήθειά του Μάνου Χατζιδάκι κυκλοφορεί το Νοέμβριο του 1989 από τη δισκογραφική του εταιρία, τον θρυλικό «Σείριο», ο 1ος δίσκος του Φοίβου Δελιβοριά με τίτλο ”Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ”..!

Έκανε 6 χρόνια για να ξεπεράσει τα κλασικά εμπόδια του ελληνικού κοινοτικού πνεύματος, (πανελλαδικές, σόγια, διορισμούς, συνοικιακά γκρουπάκια, πολιτιστικούς συλλόγους κλπ.) και να κυκλοφορήσει -με την υποστήριξη του Θύμιου Παπαδόπουλου- τον 2ο δίσκο του ” Η ΖΩΗ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΕΙΝ’ ΩΡΑΙΑ ” τον Ιούλιο του 1995 από την Sony Music. Ο δίσκος περιλαμβάνει 12 τραγούδια και μεταξύ άλλων είχε την τιμή της συμμετοχής του Θανάση Βέγγου σ’ ένα μοναχικό ραπ έναντι των τότε πληθών της νυχτερινής Ποσειδώνος. Συμμετείχε επίσης η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Την ίδια χρονιά συμμετείχε και στη μουσική παράσταση του Διονύση Σαββόπουλου «Ανοιξιάτικο τραύλισμα». Ακολουθεί ο δίσκος «Χάλια» το 1998 με 11 τραγούδια και τη συμμετοχή της Καίτης Γαρμπή και της Μαρίας-Στέλλας Τζανουδάκη σε δύο τραγούδια. Το τραγούδι με τίτλο «Χάλια» είναι μια διασκευή του τραγουδιού “Invitation to the blues” του Tom Waits.

Επιπλέον μας μιλάει για τον λιπόσαρκο σκύλο της πλατείας Κωλονακίου, ο Βαγγέλης, για τη γυναίκα του Πατώκου, για μια γκαρσόνα και για Εκείνη τη γυναίκα. 11 μικρές ιστορίες που όλοι λίγο πολύ έχουμε βιώσει και σκέψεις που έχουν περάσει από το μυαλό όλων μας. Ακολούθησαν συναυλίες σε όλη τη χώρα…

Έπειτα τον Φοίβο Δελιβοριά τον κάλεσε η πατρίδα. Μετά από 2 χρόνια θητείας επέστρεψε με τη σχετική μουσική παράσταση «ΚαΨιΜί». Το 2003 κυκλοφορεί τον 4ο δίσκο του με τίτλο «Ο Καθρέφτης».

http://www.youtube.com/watch?v=RoDu6Um985k

Από το δίσκο ξεχώρισε αμέσως το ομότιτλο τραγούδι που μιλάει για την πολύ “δήθεν” εποχή που ζούμε. Την ίδια χρονιά ανεβάζει την παράσταση «Ενόργανη Γυμναστική» στο Ζυγό της Πλάκας, , ενώ το 2004, μαζί με την ομάδα δημιουργών κόμικς « Subart » και τον Ζακ Στεφάνου παρουσιάζουν το «Φανζίν», ένα μουσικό σώου εμπνευσμένο από τα κόμικς!

Την άνοιξη του 2007 το « ΕΞΩ» με ηχητικό σχεδιασμό του Βασίλη Πιερρακέα και 12 καινούργια τραγούδια, κυκλοφορεί από τη Sony – BMG . Τα τραγούδια εικονογραφούνται στο ένθετο βιβλιαράκι από 12 νέους ζωγράφους.

Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου παρουσιάζει την παράσταση «Κ-13» στο «Ζυγό»! Η παράσταση θα ηχογραφηθεί και θα κινηματογραφηθεί και θα αποτελέσει τη βάση του διπλού cd-dvd «ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ» που η Sony κυκλοφορεί το Νοέμβριο του 2008. Παράλληλα, κάνει την παραγωγή στον πρώτο δίσκο της νέας τραγουδοποιού Μάρως Μαρκέλλου «Κορίτσι για σπίτι». Ο τελευταίος δίσκος του Φοίβου μέχρι σήμερα, κυκλοφορεί το 2010 με τίτλο ”Ο αόρατος άνθρωπος”.

http://www.youtube.com/watch?v=YXJ-5445brM http://www.youtube.com/watch?v=iIA2uexDGQ8 http://www.youtube.com/watch?v=lLlI5kmP7AU

 


Δισκογραφία:

Η παρέλαση (1989)

Η ζωή μόνο έτσι είν’ ωραία (1995)

Χάλια (1998)

Ο καθρέφτης (2003)

Έξω (2007)

Οι απίθανες περιπέτειες του Φοίβου Δεληβοριά (2008)

Ο Αόρατος Άνθρωπος (2010)

 

Πηγές:

www.wikipedia.org

www.musicheaven.gr

 

Επιμέλεια-Προσαρμογή: Χριστίνα Κωσταβάρα

The post Βιογραφία | Φοίβος Δεληβοριάς appeared first on tralala.gr.



from tralala.gr http://ift.tt/1YMrrM6
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου